Wat kun je doen met een NFT?

Wat kun je doen met een NFT?

Misschien heb je de term wel eens voorbij horen komen, een NFT. Sinds kort is er een ware hype ontstaan rond deze token, maar waarom eigenlijk? De opkomst van NFT’s is jaren geleden in gang gezet, maar tot voor kort wordt er over enorme bedragen gesproken als het gaat om NFT’s. Dit is erg bijzonder omdat het zich allemaal digitaal afspeelt. Dit is allemaal erg interessant, maar voor een leek onbegrijpelijk. Daarom hebben we een paar dingen die je over NFT’s moet weten voor je op een rijtje gezet zodat je ook mee kunt praten in de koffiepauze!

 

Wat is een NFT?

Je zou een NFT in de beginselen kunnen vergelijken met cryptovaluta als Bitcoin of Ethereum, het gaat hierbij vooral om de manier waarop de betaalsystemen zijn opgezet. Toch hebben ze verder niets met elkaar te maken. NFT staat voor Non-fungible token. Letterlijk vertaald gaat het om een niet vervangbare munt. Objecten die online gecreëerd zijn hebben tot voor kort geen waarde gehad. Met de komst van NFT’s kunnen objecten die digitaal gecreëerd over een eigenaar beschikken. Er wordt een eigendomscertificaat gecreëerd waarmee je kunt laten zien dat jij over het object beschikt. Dit certificaat kun je toevoegen aan een blockchain database. Deze database kan door iedereen bezocht worden. Zo kan iedereen zien dat jij de eigenaar van het object bent. NFT is niet het object dat gekocht wordt, maar verwijst naar het bestand waarin het digitale object geplaatst is.

 

Digitale schaarste

De hele opzet van dit systeem is dat er een bepaalde schaarste gecreëerd kan worden. Dit is erg bijzonder omdat velen dit in de digitale wereld niet voor mogelijk hebben gehouden. Er is vaak maar een of een beperkt aantal exemplaren van iets. Dit zorgt er ook voor dat er een ware handel is ontstaan waardoor de prijzen steeds hoger worden. Het gaat dus veelal om hele hoge bedragen.

 

Wat kun je kopen met een NFT?

Realistisch gezien zou alles wat digitaal is getransformeerd kunnen worden in een NFT. Er zijn veel verschillende dingen die je zou kunnen doen met een NFT. Zo zien we steeds vaker dat er kunst wordt gekocht of een collectors item, maar ook afbeeldingen, concerten en sommige mensen bouwen zelfs een hele wijk vol huizen in de ‘Metaverse’. Daarnaast zijn er al vele video’s op Tiktok, een tweet van een bekende personen en de welbekende memes verkocht. Wil je meer te weten komen over NFT’s? Neem dan een kijkje op www.nft.nl.