3 tips om je studie- en carrièremogelijkheden te vergroten

3 tips om je studie- en carrièremogelijkheden te vergroten

In deze dynamische tijd, waarin de economie en arbeidsmarkt volop in ontwikkeling zijn, is het erg belangrijk om je goed voor te sorteren op de arbeidsmarkt. Door de juiste opleiding(en) te volgen en slim te solliciteren en netwerken, kun je namelijk je kansen op een interessante baan en goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden flink vergroten. In deze bijdrage hebben we drie nuttige tips voor je op een rijtje gezet die je helpen om jouw studieaanpak en carrièremogelijkheden een positieve injectie te geven! Doe je voordeel met onze adviezen en maak straks ook een vliegende start op de arbeidsmarkt!

1. Volg een of meerdere leerjaren op een highschool

Door als jongere een deel van je opleidingen en studie in het buitenland te volgen, bijvoorbeeld op een highschool of universiteit in Schotland of een highschool of college in de Verenigde Staten, zet je jezelf op voorsprong als je straks leuk werk zoekt. Als er namelijk iets goed staat op je curriculum, is het wel een buitenlandse opleiding of stage. Hiermee laat je niet alleen zien dat je buiten je eigen wereldje durft te kijken, maar ook dat je bepaalde vaardigheden hebt op het gebied van taal, omgang en cultuurkennis die bij personen zonder deze rugzak aan kennis en ervaringen ontbreekt.

2. Maak gebruik van referenties

Door gebruik te maken van mensen in je omgeving die jou kunnen aanprijzen, referenties dus, heb je een grote voorsprong op anderen. Zorg er daarom voor dat je een paar contactpersonen hebt die je kunnen supporten. Hoe je dat doet en een netwerk opbouwt, lees je in de tip hieronder.

3. Bouw een groot netwerk op

Veel jonge starters en young professionals vinden hun eerste baan niet alleen door hun goede CV – met daarop een highschool of university ervaring -, maar ook via hun persoonlijke netwerk. Alleen al om die reden raden we je aan om subtiel contacten op te bouwen, waar je later (dus na je opleiding of studie) van kunt profiteren. Dit kun je doen door vrijwilligerswerk te doen of bijbaantjes in de sector waarin je wilt werken. Ook je beroepsopleiding is een goede plek om met de juiste mensen in contact te komen. Zo bouw je direct contacten op én doe je de nodige ervaring op. Verder zijn sociale media-kanalen, specifiek LinkedIn, Twitter en/of Instagram, goede manieren om in contact te komen met een breed netwerk. Doen dus!