Chirurgische mondkapjes; do’s en don’ts

Chirurgische mondkapjes; do’s en don’ts

Chirurgische maskers zijn in veel landen een alledaags zicht geworden nu het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus blijft toenemen. Als u een van de miljoenen mensen bent die de instructie heeft gekregen om een chirurgisch mondkapje te dragen, is het belangrijk om te weten hoe u deze correct moet dragen. In deze blog bespreken we wat u wel en niet moet doen om te voorkomen dat u ziek wordt en het virus verspreidt.

Waarom u een chirurgisch masker moet dragen

Chirurgische maskers zijn medische mondmaskers die uzelf en anderen beschermen tegen de verspreiding van virussen. Ze kunnen worden gedragen door mensen die niet ziek zijn om te voorkomen dat ze besmet raken, en ze kunnen ook worden gedragen door mensen die al ziek zijn om te voorkomen dat ze het virus overdragen op andere mensen. 

Hoe draagt u een chirurgisch mondkapje correct?

Er zijn een paar dingen waar u op moet letten bij het dragen van een chirurgisch masker. Zorg ervoor dat het masker altijd goed aansluit op u gezicht en dat er geen lucht onder kan komen. Voorkom dat u de voorkant van het masker aanraakt, ook bij het verwijderen ervan. Gooi het masker altijd weg in een vuilnisbak met een zak erin, en last but not least, was altijd uw handen voor het opzetten en na het afdoen van een chirurgisch mondkapje. 

Wat u NIET moet doen wanneer u een chirurgisch mondkapje draagt

  • Raak uw ogen, neus of mond niet aan. 
  • Een chirurgisch wegwerpmasker niet opnieuw gebruiken. 
  • Laat kinderen niet spelen met of kauwen op chirurgische maskers. 
  • Gebruik een chirurgisch masker niet als vervanging voor regelmatig handen wassen. 

Hoe weet u of uw chirurgisch masker effectief is?

Er zijn een paar manieren om te zien of uw chirurgisch masker effectief is. Het masker moet altijd goed op u gezicht passen, zorg dat er geen lucht onder kan komen. Als u door de stof van het masker heen kunt kijken is het niet effectief en moet u het vervangen. Het masker moet niet in- en uitdeuken met uw ademhaling mee, maar moet altijd een beetje bol staan.

Chirurgische maskers zijn een belangrijke manier om uzelf en anderen te beschermen tegen de verspreiding van virussen. Door deze eenvoudige instructies op te volgen, kunt u helpen uzelf en uw dierbaren veilig te houden in deze crisistijd. Blijf gezond!