Cybersecurity: dit is het cybervooruitzicht voor 2022

Cybersecurity: dit is het cybervooruitzicht voor 2022

Wereldwijd blijft de cyberdreiging zich in een snel tempo ontwikkelen. Elk jaar zijn er weer een stijgend aantal gegevenslekken. In een rapport van RiskBased Security werd aangetoond dat alleen al in de eerste negen maanden van 2019 het schokkende aantal van 7,9 miljard gegevensrecords openbaar zijn geworden als gevolg van datalekken. Cybersecurity is dus erg van belang. We gaan het in dit artikel in meer detail over de cybersecurity en het cybervooruitzicht voor 2022 hebben.

Wat is cybersecurity?

Laten we ten eerste even een kijkje nemen naar wat cybersecurity nou eigenlijk inhoudt. Cybersecurity is het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Je kan bij SERIS terecht voor een eventuele cybersecurity awareness training. Cybersecurity staat ook bekend bekend als IT-beveiliging of de beveiliging van elektronische gegevens. Het begrip is van toepassing op verschillende contexten. Denk dan bijvoorbeeld aan zakelijke omgevingen tot mobiel computergebruik. Cybersecurity kan worden onderverdeeld in een aantal algemene categorieën: netwerkbeveiliging, applicatiebeveiliging, informatiebeveiliging, operationele beveiliging, training van eindgebruikers, noodherstel en continuïteit van het werk.

Aanvallen op mobiele apparaten

Kaspersky is een bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van cyberbeveiliging en digitale privacy. Kaspersky voorspelt dat er in 2022 nog veel meer geavanceerde aanvallen op mobiele apparaten zullen komen dan in 2021.  Mobiele apparaten zijn al langer doelwit van aanvallen. Denk dan aan de bankgegevens stelende malware tot de zeer geavanceerde NSO spionagesoftware. Op een mobiel apparaat zit enorm veel waardevolle informatie en materiaal, zowel privé als zakelijk. iOS wordt over het algemeen als veiliger gezien doordat het niet toestaat om apps te installeren buiten de appstore om, wat wel mogelijk is bij Android. Als gevolg zorgt dit ervoor dat iOS devices interessante doelwitten vormen voor cyberspionage. Er wordt vandaar dus verwacht dat er in 2022 nog veel meer aanvallen op mobiele apparaten zullen gebeuren.

Meer supply chain-aanvallen

Er wordt verwacht dat supply chain-aanvallen in 2022 een opwaartse trend zullen vertonen. Er is veel aandacht besteed aan de frequentie van gevallen waarin cybercriminelen misbruik maakten van zwakke punten in de beveiliging van leveranciers om de klanten van het bedrijf aan te vallen. Toegang krijgen tot een supply chain is winstgevend en ook erg waardevol voor aanvallers. Aanvallers kunnen namelijk op deze manier toegang krijgen tot een groot aantal potentiële doelen.