Hoe verloopt een boottaxatie?

Hoe verloopt een boottaxatie?

Een boot is een kostbaar bezit. Niet alleen omdat je er mooie tochten mee kunt maken en er samen met familie en vrienden van kunt genieten. De waarde van de boot heeft natuurlijk ook een financiële kant. En in sommige gevallen is het noodzakelijk om deze waarde te laten bepalen door middel van een taxatie. Wanneer laat je een boottaxatie uitvoeren? Ontdek het hier.

Wanneer is een boottaxatie nodig?

Er zijn meerdere momenten dat je een waardebepaling nodig hebt voor je boot. Dat kan zijn als je de boot wilt verkopen. Om de juiste verkoopwaarde vast te stellen, moet je weten wat de waarde is. In dat geval biedt een boottaxatie uitkomst. Maar ook in andere situaties is een taxatie aan te raden of soms zelfs noodzakelijk. Denk hierbij aan het moment dat je de boot wilt verzekeren en de verzekeringsmaatschappij een recent taxatierapport wenst. Ook in andere gevallen kan het belangrijk zijn om de juiste waarde te weten, zoals na het overlijden van de booteigenaar, bij echtscheiding of als je een financiering aan wilt vragen.

Wat houdt een boottaxatie in?

Voor een betrouwbare taxatie moet je zijn bij een officiële taxateur. Let er bijvoorbeeld op of de taxateur beschikt over een EMCI-certificaat. De taxatie vindt over het algemeen plaats bij de ligplaats van de boot. De taxateur kijkt dan naar alle aspecten die van invloed zijn op de waarde. Dat is niet alleen de technische staat van de boot, maar ook het type schip en de leeftijd. De huidige marktwerking en de populariteit van een type boot kunnen ook van invloed zijn op de taxatiewaarde. Net als de staat van onderhoud.

Taxatie op de juiste locatie

In sommige gevallen, bijvoorbeeld na aankoop van een boot, is het gewenst om de boot te verplaatsen van de oorspronkelijke ligplaats naar een haven dichter bij je eigen huis. De nieuwe haven wordt dan ook vermeld in het taxatierapport voor de verzekeringsmaatschappij. In dat geval kun je de boot vervoeren met Jachtmakelaardij Kappers. Dit kan over land of over water, afhankelijk van de technische staat van de boot. Je bent dan zelf geen extra tijd kwijt aan het verplaatsen van de boot en je weet toch dat het vervoer in veilige handen is.