Wat doet een vastgoed makelaar?

Wat doet een vastgoed makelaar?

Ben je van plan om een huis te kopen, te verkopen, te huren of te verhuren? Dan is het een goed idee om daar een vastgoedmakelaar bij te betrekken. Wanneer jouw administratieve vaardigheden niet één van jouw kwaliteiten zijn, is het helemaal een goed idee om een vastgoedmakelaar in te schakelen. Deze persoon kent de markt, heeft een ruim netwerk en heeft uiteraard verstand van zaken met betrekking tot de wetgeving.

Wat zijn de taken van een vastgoed makelaar?

Een vastgoedmakelaar zorgt voor de begeleiding die je nodig hebt als je één van bovengenoemde zaken wilt realiseren. Ben je op zoek? Dan zal hij zal op basis van jouw wensen gaan zoeken en het je laten weten wanneer er een match heeft plaatsgevonden. Wil je juist een woning verkopen? In dat geval zal hij je helpen om het onderste uit de kan te halen met betrekking tot de verkoop.

Hulp bij onderhandelen

De hulp van een vastgoedmakelaar bij het onderhandelen komt altijd goed van pas. Buiten het feit dat het een onderdeel van zijn vak is, weet hij ook hoe al het papierwerk in orde gemaakt moet worden en zal hij dit te allen tijde in goed overleg doen. Er zal niets gebeuren zonder jouw instemming (en dat is maar goed ook). Wanneer je vragen hebt over wat dan ook, kun je bij hem terecht.

Wat zijn de kosten van een vastgoedmakelaar?

Een vastgoedmakelaar werkt in bijna alle gevallen op basis van commissie. Deze commissie wordt vaak berekend door middel van een bepaald percentage welke wordt genomen van het bedrag waarvoor een woning is aangekocht of is verkocht. Meestal is dit tussen de één of twee procent. Je hoeft hier niets voor te doen, aangezien de notaris dit regelt.

 

Het is verstandig om goed te informeren bij verschillende vastgoedmakelaars over wat zij rekenen, omdat één procent verschil op een groot aankoop- of verkoopbedrag toch veel geld kan betekenen. Het is absoluut de moeite waard om verschillende vastgoedmakelaars te benaderen. Gaat het bijvoorbeeld om een bedrag van 250.000 euro, dan is één procent toch 2500 euro.

Heb je verder nog vragen? Neem dan gerust een kijkje op de site van Bagro Vastgoed!