Beter leren koken

Beter leren koken

Eerlijk is eerlijk: we zijn niet allemaal keukenprinsen en keukenprinsessen. De een vindt het koken leuk en haalt er veel voldoening uit, terwijl de ander het koken als een noodzakelijk kwaad ziet en het liefst zo snel mogelijk de keuken weer uit is. Sommige mensen zeggen dat ze ‘niet kunnen koken’. Eigenlijk is dat onzin, want iedereen kan koken. Je moet het alleen willen om beter te leren koken. Hoe doe je dat eigenlijk, beter leren koken?

 

Je hoeft geen chef te zijn

Om beter te leren koken hoef je geen chef te zijn. Lekker, gezond en gevarieerd koken, kan iedereen. Of je nu een recept gebruikt of niet. Natuurlijk zet je niet in een week een culinair diner van een topchef op tafel, maar een paar lekkere eenpansgerechten zitten er toch zeker wel in.
Over chefs gesproken: online is er veel materiaal te vinden van chefs die uitleg geven over hoe je beter kunt koken en ook inspiratie voor gerechten bieden. Op YouTube staan handige en leuke uitlegfilmpjes. Omdat er op YouTube meer tijd is dan op televisie, zijn dit soort filmpjes vaak een stuk beter te volgen. Stap voor stap wordt je naar het eindresultaat van het gerecht geleid. Ga alvast wat pannen kopen, zodat je het juiste gereedschap voorhanden hebt.

 

Wat wil je leren?

Wat wil je eigenlijk graag leren? Wil je je messentechniek verbeteren? Wil je leren hoe je gezonde gerechten bedenkt? Of wil je leren hoe je smaken combineert? Of hoe je kookt met zo min mogelijk zout? Al deze zaken kun je leren. We raden je hierin aan om je te focussen op één tot drie gebieden tegelijk. Zo kun je gedurende de week aan verschillende skills werken, maar raak je niet in de war door de vele leermomenten. Nadat je deze één of drie gebieden gemasterd hebt, is het tijd om over te gaan op een van de andere leergebieden. Het is hierin wel de bedoeling dat je het geleerde blijft uitoefenen. Zo zul je er met de loop der tijd nog beter in kunnen worden.
Het verbeteren van je kooktechnieken is iets wat tijd kost. Bedenk daarom op welke dag van de week je actief aan de slag wilt met koken. Probeer bijvoorbeeld op zaterdag een nieuw gerecht uit. Als je de tijd hebt, wordt je minder gestrest en is er minder kans dat er iets fout gaat. Goed voor je zelfvertrouwen als lerend kok.

 

Goed gerei helpt

De meeste mensen hebben goedkope, slechte, botte messen in de keukenla leggen. Ze gebruiken ze af en toe om mee te koken, maar daar houdt het ook mee op. En dat is hartstikke zonde, want goed keukengerei maakt het koken gemakkelijker. Investeer in de beste keukenmessen en werk een stuk sneller.
Leer welk gerei je voor welke ingrediënten gebruikt, en ontdek werkelijk de smaak van bepaalde ingrediënten. Als je in het verleden iets niet lekker vond, kan dat zijn omdat je het verkeerde gereedschap hebt gebruikt. Door bijvoorbeeld de juiste pan te gebruiken, wordt je eten écht heet en smaakvol.