Wat is belangrijk wanneer je studio monitoring wilt aanschaffen?

Wat is belangrijk wanneer je studio monitoring wilt aanschaffen?

Studio monitoring is niet te missen in een muziekstudio. Zowel professionele muzikanten als thuis muzikanten maken gebruik van een studio monitoring systeem. Een studio monitor is een hoge kwaliteit speaker. Deze speakers geven een helder geluid waardoor jij jouw eigen muziek erg goed kan luisteren. Er zijn veel verschillende studio monitors; hoe maak je hier een keuze in? Hier lees je hoe je de juiste studio monitor kan vinden.

Waarom een studio monitoring systeem?

Het geluid dat uit gewone speakers of een laptop komt is vaak niet van hele hoge kwaliteit. Voor gewone muziek of films is dit vaak prima. Voor eigen gemaakte muziek is een hoge kwaliteit echter erg belangrijk. Daarin wil je namelijk alle details en nuances goed kunnen horen. Alleen dan is het mogelijk om de muziek heel precies aan te passen en te mixen. Via een normale speaker kun je deze details nog wel eens missen en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Welke soort studio?

Het soort studio monitoring systeem dat je nodig hebt, hangt deels af van de studio. Bij een hele grote ruimte is het belangrijk dat de gehele ruimte gevuld wordt met geluid. Dit kan gedaan worden met behulp van een grotere studio monitor of meerdere studio monitors. Wanneer er een te kleine monitor gebruikt wordt, kan het geluid schel gaan klinken. Een kleinere ruimte heeft niet een hele grote speaker nodig. De ruimte vult zich namelijk veel sneller met geluid. Voor een slaapkamer studio zijn er bijvoorbeeld ook studio monitors voor op een tafel of bureau. Zo is er voor iedere ruimte een geschikt studio monitoring systeem te vinden.

Heb je een versterker nodig?

Een studio monitoring systeem heeft een versterker nodig. Wanneer je al een goede versterker hebt, kun je deze waarschijnlijk gebruiken met de studio monitor. Het is dan wel belangrijk om een passieve studio monitor te kopen. Bij deze monitor zit namelijk nog geen versterker ingebouwd. Als je nog een versterker hebt, is dit helemaal geen probleem. Veel studio monitors hebben namelijk een versterker ingebouwd. Dit zijn de zogenaamde actieve monitors. Voor mensen met weinig apparatuur zijn deze erg handig. Je kunt deze namelijk meteen gaan gebruiken. Bij I4Studio vind je beide soorten studio monitors.

Een standaard voor een kleine monitor

De plaatsing van de studio monitor in een ruimte is erg belangrijk. Een studio monitor wordt namelijk vaak op de grond geplaatst. Wanneer een studio monitor echter erg klein is, is dit niet de optimale plaats om deze neer te zetten. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om de monitor op een standaard te plaatsen. Het geluid zal zich dan beter door de ruimte heen verspreiden. Bepaalde studio monitoring systemen zijn speciaal ontwikkeld voor op een bureau. Je krijgt dan direct geluid van een goede hoogte.